skip to Main Content
[font_awesome icon="phone"] 1-800-987-654[font_awesome icon="envelope"] admin@totalwptheme.com[font_awesome icon="user"][wp_login_url text="User Login" logout_text="Logout"]

Klassieke muziek componeren met behulp van een computer

Wanneer je aan klassieke muziek denkt, denk je waarschijnlijk niet direct aan computers, machines en software. Veel klassieke musici werken nog steeds analoog en met potlood en muziekpapier. Dit papier heeft een voorgedrukte notenbalk waarop alle noten en andere muziektekens ingevuld kunnen worden door de componist. Dit is echter erg bewerkelijk en wanneer er wijzigingen in de compositie aangebracht moeten worden dient de volledige bladmuziek opnieuw gemaakt te worden. Zeker wanneer het muziekstuk in zijn geheel naar een hogere of lagere toonsoort getransponeerd moet worden is dat enorm veel werk.

Het gebruik van muzieksoftware

Daarom wordt er tegenwoordig steeds vaker gebruikgemaakt van computers en software bij het componeren van klassieke muziekstukken. Veel muzieksoftware is echter hoofdzakelijk gericht op het componeren van popmuziek of dancemuziek, dus daar heeft iemand die graag klassieke muziek wil componeren niet veel baat bij. Toch is het gebruik van een computer of laptop, zoals een refurbished MacBook Pro 15 erg handig bij het componeren van klassieke bladmuziek. Er is namelijk een programma met de naam ‘MusicPrinterPlus’ waarmee een componist grote partituren kan componeren, aanpassen, printen en afspelen. Dit programma draait echter wel op een MS-DOS machine, waarop een componist voor het meest optimale resultaat minimaal een goede printer, een synthesizer of elektrische piano en een MIDI-interface zal moeten aansluiten. Met behulp van de printer kan de bladmuziek worden afgedrukt en de MIDI-interface zorgt voor de juiste uitwisseling van gegevens tussen computer en synthesizer.

Aan de slag

MusicPrinterPlus bestaat in feite uit verschillende onderdelen, namelijk de Muziek Editor waarmee de muziekstukken gemaakt en aangepast kunnen worden en de MIDI-weergave waarmee de verschillende partituren ten gehore kunnen worden gebracht op de synthesizer of vice versa. Wanneer de componist een lege partituur inlaadt in de editor en de RealTime Midi-invoer activeert, worden alle gespeelde noten die op de synthesizer of elektrische piano gespeeld worden automatisch ingevoerd op de digitale bladmuziek. De bladmuziek ontstaat dus letterlijk spelenderwijs en een kind kan de was doen. En ja, je moet natuurlijk wel behoorlijk kunnen spelen om er een prachtig muziekstuk van te kunnen maken.

Back To Top