skip to Main Content
[font_awesome icon="phone"] 1-800-987-654[font_awesome icon="envelope"] admin@totalwptheme.com[font_awesome icon="user"][wp_login_url text="User Login" logout_text="Logout"]

Wat hebben klassieke muziek en appeltaart met elkaar gemeen?

In eerste instantie zou je niet zeggen dat appeltaart en klassieke muziek ook maar iets met elkaar gemeen hebben, totdat je iets leest over ‘appeltaartconcerten’: een succesvolle actie die georganiseerd wordt door de Stichting Appeltaartconcerten in Utrecht. In dit artikel kun je meer lezen over dit concept, wat het inhoudt en hoe het idee ontstaan is.

Wat is een appeltaartconcert?

Stichting Appeltaartconcerten reist het hele land af om mensen te laten genieten van mooie klassieke muziekoptredens en een lekker stuk appeltaart. Met dit initiatief weet de stichting deze mensen te raken en te ontroeren. De muziek wordt hoofdzakelijk gespeeld voor mensen die niet in staat zijn om zelfstandig naar een concertzaal te gaan, zoals ouderen, ernstig zieke mensen en mensen die opgesloten zitten in bijvoorbeeld een TBS-kliniek.

De appeltaartconcerten worden dus op verschillende locaties in het land gegeven. Je kunt hierbij denken aan openbare gelegenheden zoals een buurthuis, een wijktheater of de zaal van een zorginstelling, maar ook aan besloten plaatsen zoals bijvoorbeeld een woonkamer in een ouderenzorginstelling, een hospice of in een TBS-kliniek. Waar de appeltaartconcerten ook plaatsvinden, ze zijn altijd laagdrempelig, feestelijk, ontroerend en informeel.

De appeltaart als symbool

De vraag rijst waar de combinatie van klassieke muziek met appeltaart vandaan komt. De oprichter en artistiek leider van de Stichting Appeltaartconcerten, Michiel Holtrop, serveerde in 2013 voor het eerst een appeltaart bij een van de concerten. Dit bleek een groot succes te zijn waarop besloten werd de appeltaart tot symbool van deze concerten te maken. De appeltaart bracht immers niet alleen een informele sfeer met zich mee, maar benadrukte tevens de sociale functie van het muziekconcert. Inmiddels zijn er al tal van appeltaarten doorheen gegaan en staat deze heerlijke lekkernij nog altijd symbool voor de warme en hartelijke sfeer van de appeltaartconcerten.

Zelf een appeltaartconcert organiseren

Ben je enthousiast geworden over de appeltaartconcerten? Overweeg dan zeker eens om zelf een dergelijk concert te organiseren. Uiteraard kun je daarvoor contact opnemen met de Stichting Appeltaartconcerten om de mogelijkheden te bespreken, maar wellicht is het nog leuker om zo’n concert helemaal zelf te organiseren. Lekkere appeltaarten kun je heel eenvoudig bestellen op https://www.jeeigentaart.nl/ en je zou een plaatselijke band kunnen vragen om voor de muziek te zorgen. Neem vervolgens contact op met het bejaardenhuis in je dorp of stad en vraag of er mensen geïnteresseerd zijn in een gezellig muzikaal programma waarbij heerlijke appeltaart geserveerd wordt.

Back To Top